Bu yazıda, bir web sitesi için çeşitli sorun giderme adımlarını ve bu sorunları çözmek için yapılması gereken bazı temel eylemleri ele alıyoruz.
Web sitenizi yayınladınız mı? Çok iyi! Ama düzgün çalıştığından emin misin?
Uzak bir web sunucusu genellikle yerel bir sunucudan oldukça farklı davranır, bu nedenle web sitenizi çevrimiçi olduğunda test etmek iyi bir fikirdir. Ne kadar sorunun ortaya çıktığını şaşırabilirsiniz: görüntüler görünmüyor, sayfalar yavaş yükleniyor veya yüklenmiyor vb. Çoğu zaman ise önemli olmayan, sadece basit bir hata veya web barındırma yapılandırmanızla ilgili bir sorun ile karşılaşabilirsiniz.
Bu sorunları bakalım nasıl teşhis edip çözeceğiz.
Daha derine in
Tarayıcınızda test edin
Web sitenizin düzgün çalışıp çalışmadığını bilmek istiyorsanız, yapmanız gereken ilk şey tarayıcınızı açmak ve test etmek istediğiniz sayfaya gitmektir.
Görüntü nerede?
Web sayfamızda bir görseli görmeyi bekliyoruz. Ancak, beklediğimiz görüntü yok!
http://demozilla.examplehostingprovider.net/

Firefox’un Ağ aracını(Araçlar ➤ Web Geliştirici ➤ Ağ)açın ve sayfayı yeniden yükleyin:

Sorun şu: “404”. “404”, “kaynak bulunamadı” anlamına gelir ve bu yüzden görseli görmedik. Tarayıcı ulaşması gereken görsel dosyasını beklediği adreste bulamadı.
HTTP durumları
Sunucular her isteğe durum iletisiyle yanıt verir. En yaygın durumlar şunlardır:
200: Tamam
İstediğiniz kaynak teslim edildi.
301: Kalıcı olarak taşındı
Kaynak yeni bir konuma taşındı. Tarayıcınızda bu bilgiyi göremezsiniz, ancak arama motorları dizinlerini güncellemek için bu bilgileri çok kullandığından “301” hakkında bilgi almak iyidir.
304: Değiştirilmedi
Dosya son istediğinizden beri değişmedi, böylece tarayıcınız sürümü önbelleğinden görüntüleyebilir, böylece daha hızlı yanıt süreleri ve bant genişliğinin daha verimli kullanılmasına neden olabilir.
403: Yasak
Kaynağı görüntülemenize izin verilmiyor. Genellikle bir yapılandırma hatasıyla ilgisi vardır (örneğin, barındırma sağlayıcınız size bir dizine erişim hakkı vermeyi unuttu).
404: Bulunamadı
Açık. Bunu nasıl çözeceğimizi aşağıda tartışacağız.
500: İç sunucu hatası
Sunucuda bir şeyler ters gitti. Örneğin, sunucu tarafı dili (PHP, .Net, vb.) çalışmayı durdurdu veya web sunucusunun kendisi bir yapılandırma sorununa sahip. Genellikle bu sorunu barındırma sağlayıcınız ile görüşmek en iyisidir.
503: Hizmet kullanılamıyor
Genellikle kısa süreli sistem aşırı yüklemesinden kaynaklanır. Sunucuda bir sorunu oluşmuştur ve kısa bir süre sonra tekrar denemek yeterli olabilir.
Yeni başlayanlar olarak, en çok 200, 304, 403 ve 404 ile ilgileneceğiz.
404’e düzeltme
Yukarıdaki örneğe dönelim. Görsele ulaşamadık. Peki ne yanlış gitti?

İlk bakışta istediğimiz görüntü doğru yerde gibi görünüyor… ancak Ağ aracı bir “404” bildirdi. HTML kodumuzda bir yazım hatası yaptığımız ortaya çıktı: unicorn_pics.png
yerine unicorn_pic.png
yazmışız. Bu nedenle, görüntünün src
özniteliğini değiştirerek kod düzenleyicinizdeki yazım hatasını düzeltin:

Kaydedin, sunucuya gönderin ve sayfayı tarayıcınıza yeniden yükleyin:

İşte böyle! HTTP durumlarına tekrar bakalım:
/
veunicorn_pic.png
için 200: Sayfayı ve görüntüyü yeniden yüklemeyi başardığımız anlamına gelir.- 304: bu dosyanın son istekten bu yana değişmediği anlamına gelir, böylece tarayıcı dosyayı yeni bir kopya almak yerine önbelleğinde kullanabilir.
Hatayı düzeltdik ve bunu yaparken birkaç HTTP durumu öğrendik!
Sık karşılaşılan hatalar
Bulduğumuz en sık hatalar şunlardır:
Adresteki yazım hataları
http://demozilla.examplehostingprovider.net/
Yazmak istedik ama çok hızlı yazdık ve bir “l” unuttuk:

Adres bulunamıyor.
404 hatası
Çoğu zaman hata yalnızca bir yazım hatasından kaynaklanır, ancak bazen bir dosya yüklemeyi unutmuşsunuzdur veya dosyalarınızı yüklerken ağ bağlantınızı kaybetmişsinizdir. Önce dosya yolunun yazımını ve doğruluğunu denetleyin ve hala bir sorun varsa dosyalarınızı yeniden yükleyin. Bu muhtemelen sorunu çözecektir.
JavaScript hataları
Birisi (muhtemelen siz) sayfaya bir komut dosyası ekledi ve bir hata yaptı. Bu, sayfanın yüklenmesini engellemez, ancak bir şeylerin yanlış gittiğini görebilirsiniz.
Konsolu açın (Web geliştirici ➤ Web Konsolu ) ve sayfayı yeniden yükleyin:

Bu örnekte, hatanın ne olduğunu (oldukça net bir şekilde) öğreniyoruz. Bunu düzeltebiliriz.
Kontrol etmek için daha fazla şey
Web sitenizin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmenin birkaç basit yolunun yanı sıra karşılaşabileceğiniz en yaygın hataları ve bunları nasıl düzeltebileceğinizi listeledik. Sayfanızın şu ölçütlere olup olmadığını da test edebilirsiniz:
Gösteri nasıl gidiyor?
Sayfa yeterince hızlı yükleniyor mu? WebPageTest.org gibi araçlar veya YSlow gibi tarayıcı eklentileri size birkaç ilginç şey söyleyebilir:

Notlar A’dan F’ye kadar verilir. Sayfamız küçük olduğu için çoğu kriteri karşılar. Ancak, bir CDN kullanmanın daha iyi olacağını şimdiden not edebiliriz. Tek bir görüntü sunarken bu çok önemli olmayabilir. Ancak binlerce görüntü sunan yüksek bant genişliğine sahip bir web sitesi için kritik öneme sahip olacaktır.
Sunucu yeterince duyarlı mı?
ping
, sağladığınız etki alanı adını sınayan ve sunucunun yanıt verip vermediğini bildiren kullanışlı bir araçtır:
$ ping mozilla.org PING mozilla.org (63.245.215.20): 56 data bytes 64 bytes from 63.245.215.20: icmp_seq=0 ttl=44 time=148.741 ms 64 bytes from 63.245.215.20: icmp_seq=1 ttl=44 time=148.541 ms 64 bytes from 63.245.215.20: icmp_seq=2 ttl=44 time=148.734 ms 64 bytes from 63.245.215.20: icmp_seq=3 ttl=44 time=147.857 ms ^C --- mozilla.org ping statistics --- 4 packets transmitted, 4 packets received, 0.0% packet loss round-trip min/avg/max/stddev = 147.857/148.468/148.741/0.362 ms
Sadece kullanışlı bir klavye kısayolu aklınızda bulundurun: Ctrl+C. Ctrl+C çalışma zamanına bir “kesme” sinyali gönderir ve durmasını söyler. Çalışma zamanı durdurmazsanız, sunucuya süresiz olarak ping yapacaktır.
Basit bir kontrol listesi
- 404’leri kontrol edin
- Tüm web sayfalarının beklediğiniz gibi davrandığından emin olun
- Web sitenizin farklı tarayıcılarda test ederek tutarlı bir şekilde çalıştığından emin olun