koddla

Yazılımcıları bilgi ile güçlendirir.

Web sitenizi yayımlama

Kod yazmayı ve web sitenizi oluşturan dosyaları düzenlemeyi tamamladıktan sonra, insanların bulabilmesi için hepsini çevrimiçi hale getirmeniz gerekir. Bu makalede, basit örnek kodunuzu çok az çabayla çevrimiçi hale nasıl getireceğiniz açıklanmaktadır.

Seçenekler neler?

Bir web sitesi yayınlamak karmaşık bir konu, çünkü bunun için birçok yol var. Bu makalede, tüm olası yöntemleri anlatmaya çalışmıyor. Bunun yerine, yeni başlayanlar için pratik olan üç yaklaşımın avantajlarını ve dezavantajlarını açıklıyor. Sonrasında da birçok okuyucu için hemen çalışabilecek bir yöntemle de işe başlar

Barındırma ve alan adı alma

İçerik ve web sitesi görünümü üzerinde daha fazla kontrole sahip olmak için, çoğu kişi bir web barındırma ve alan adı satın almayı seçer:

  • Web barındırmada bir barındırma şirketinin web sunucusunda dosya alanı kiralanır. Web sitesi dosyalarınızı web sunucusuna koyarsınız. Web sunucusu, web sitesi ziyaretçilerine web sitesi içeriği sağlar.
  • Alan adı, insanların web sitenizi bulduğu benzersiz adrestir, örneğin https://koddla.com. Alan adınızı bir alan adı kayıt şirketinden kiralarsınız.

Birçok profesyonel web sitesi bu şekilde çevrimiçi hale geliyor.

Buna ek olarak, web sitesi dosyalarını sunucuya aktarmak için bir Dosya Aktarım Protokolü (FTP) programına ihtiyacınız olacak. FTP programları büyük ölçüde değişir, ancak genellikle barındırma şirketiniz tarafından sağlanan ayrıntıları (genellikle kullanıcı adı, şifre, ana bilgisayar adı) kullanarak web sunucunuza bağlanmanız gerekir. Daha sonra program size yerel dosyalarınızı ve web sunucusunun dosyalarını iki pencerede gösterir ve dosyaları ileri geri aktarmanız için bir yol sağlar.

Barındırma ve etki alanları bulma ipuçları

  • Hosting şirketlerini ve kayıt şirketlerini bulmak için “web barındırma” ve “alan adları” şeklinde arama yapmanız yeterlidir. Tüm kayıt şirketleri, istediğiniz alan adının kullanılabilir olup olmadığını kontrol etmenizi sağlayan bir özelliğe sahip olacaktır.
  • Ev veya ofis internet servis sağlayıcınız küçük bir web sitesi için sınırlı bir barındırma sağlayabilir. Kullanılabilir özellik kümesi sınırlı olacaktır, ancak ilk denemeleriniz için mükemmel olabilir.
  • Ayrıca şu şekilde ücretsiz hizmetler de mevcuttur: NeokitiesGoogle SiteleriBlogger ve WordPress. Bazen ödediğinizin karşılığını alırsınız, ancak bazen bu kaynaklar ilk deneyleriniz için yeterince iyidir.
  • Birçok şirket barındırma ve alan adları sağlar.

GitHub veya Google App Engine gibi çevrimiçi bir araç kullanma

Bazı araçlar web sitenizi çevrimiçi olarak yayınlamanıza olanak tanır:

  • GitHub bir “sosyal kodlama” sitesidir. Git sürüm kontrol sistemi ile depolama için kodlarınızı yüklemenize olanak tanır. Daha sonra kod projelerinde işbirliği yapabilirsiniz. Sistem varsayılan olarak açık kaynaklıdır, yani dünyadaki herkes GitHub kodunuzu bulabilir, kullanabilir, ondan öğrenebilir ve geliştirebilir. GitHub’ın çok kullanışlı bir özelliği de GitHub Sayfalarıdır. Web sitesinde canlı olarak web sitesi kodunu açığa çıkarmanızı sağlar.
  • Google Uygulama Motoru sıfırdan çok katmanlı bir web uygulaması oluşturmanız veya statik bir web sitesi barındırmanıza olanak sağlayan (ve daha fazlasını yapan) güçlü bir platformdur. Daha fazla bilgi için web sitenizi Google App Engine’de nasıl barındırılır?

Bu seçenekler genellikle ücretsizdir, ancak sınırlı özellik kümesini aşmamanız gerekir.

CodePen gibi web tabanlı bir IDE kullanma

Bir web sitesi geliştirme ortamına öykünen, HTML, CSS ve JavaScript girmenize ve ardından bu kodun sonucunu bir web sitesi olarak görüntülemenize olanak sağlayan bir dizi web uygulaması vardır – hepsi tek bir tarayıcı sekmesinde çalışır. Genel olarak konuşursak, bu araçlar nispeten kolaydır, öğrenmek için harikadır, kod paylaşmak için iyidir (örneğin, bir tekniği paylaşmak veya farklı bir ofisteki iş arkadaşlarınızdan hata ayıklama yardımı istemek istiyorsanız) ve ücretsizdir (temel özellikler için). İşlenen sayfanızı benzersiz bir web adresinde barındırırlar. Ancak, özellikler sınırlıdır ve bu uygulamalar genellikle (görsel gibi dosyalarınız için) barındırma alanı sağlamaz.

Hangisinin sizin için en uygun olduğunu öğrenmek için aşağıdaki örneklerden bazılarıyla oynamayı deneyin:

GitHub üzerinden yayınlama

Şimdi sitenizi GitHub Sayfaları aracılığıyla nasıl kolayca yayınlayacağınızı inceleyelim.

  1. Her şeyden önce GitHub’a kaydolun ve e-posta adresinizi doğrulayın.
  2. Daha sonra, dosyaları depolamak için depo oluşturun.
  3. Bu sayfada, Depo adı kutusuna kullanıcıadı.github.io kullanıcı adını girin( burada kullanıcı adınız sizin seçtiğiniz kullanıcı adınızdır). Örneğin, arkadaşımız Bob Smith bobsmith.github.io girerdi.
    “Bu depoyu README ile başlat” kutusunu işaretleyin. Ardından Depo oluştur ‘u tıklatın.
  4. Web sitesi klasörünüzün içeriğini sürükleyip deponuza bırakın. Sonra Değişiklikleri tamamla ‘yatıklayın.
    Not: Klasörünüzde bir dosya olduğundan emin olun. index.html
  5. Web sitenizi çevrimiçi görmek için tarayıcınızda kullaniciadi.github.io adresine gidin.
    Örneğin, chrisdavidmills kullanıcı adı için chrisdavidmills.github.io.
    Not:Web sitenizin yayına girmesi birkaç dakika sürebilir. Web siteniz hemen görüntülenmiyorsa, birkaç dakika bekleyin. Yeniden Deneyin.

Daha fazla bilgi için, bkz. GitHub Sayfaları Yardımı.

Daha fazla okuma

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top