koddla

Yazılımcıları bilgi ile güçlendirir.

Web sayfası yapmanın maliyeti nedir?

Web’e dahil olmak göründüğü kadar ucuz değil. Bu yazıda ne kadar harcamanız gerekebileceğini ve nedenlerini tartışıyoruz.

Bu makalede anlatılanları daha iyi anlamak için önce Web sayfası, web sitesi, web sunucusu ve arama motoru arasındaki fark nedir? ve Hangi yazılımlara ihtiyacım var? makalelerine bakmanızı tavsiye ederiz.

Özet

Bir web sitesi başlatırken, hiçbir şey harcamayabilirsiniz veya maliyetleriniz tavan yapmış olabilir. Bu yazıda her şeyin ne kadara mal olduğunu ve neye ne ödediğinizi (veya ödemediğinizi) tartışalım.

Yazılım

Metin düzenleyicileri

Büyük olasılıkla bir metin düzenleyiciniz vardır: Windows’ta Not Defteri, Linux’ta Gedit, Mac’te TextEdit gibi. Ancak, renk kodlayan, sözdiziminizi denetleyen ve kod yapısı konusunda size yardımcı olan bir düzenleyici seçerseniz kod yazmada daha rahat edersiniz.

Birçok editör ücretsizdir, örneğin  Atom, Brackets, Bluefish, TextWrangler, Eclipse, Netbeans, veya Visual Studio Code. Bazıları, mesela Sublime Text ile istediğiniz kadar test edebilirsiniz, ancak ödeme yapmanız teşvik edilir. Bazıları, mesela PhpStorm, plana bağlı olarak birkaç düzine ila 200 dolara mal olabilir. Bazıları, mesela Microsoft Visual Studio, yüzlerce veya binlerce dolara mal olabilir; her ne kadar Visual Studio Express bireysel geliştiriciler veya açık kaynaklı projeler için ücretsiz olsa da. Genellikle, ücretli editörlerin bir deneme sürümü de olur.

Hangi editörün sizin için en iyi olduğunu öğrenmek için birkaç editörü denemenizi öneririz. Sadece HTMLCSS veya Javascript yazıyorsanız, basit bir düzenleyiciyle de devam edebilirsiniz.

Fiyat, bir metin düzenleyicinin kalitesini veya kullanışlılığını güvenilir bir şekilde yansıtmaz. Kendiniz denemeli ve ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamadığına karar vermelisiniz. Örneğin, Sublime ucuzdur, ancak işlevselliği büyük ölçüde birçok ücretsiz eklenti ile birlikte gelir.

Resim düzenleyicileri

Sisteminiz büyük olasılıkla basit bir görüntü düzenleyici veya görüntüleyici içerir: Windows’ta Paint, Ubuntu’da Eye of Gnome, Mac’te Preview. Bu programlar nispeten sınırlıdır; katmanlar, efektler ve gruplandırma eklemek için daha sağlam bir düzenleyici isteyeceksiniz.

Editörler ücretsiz olabilir (GIMPPaint.NET), orta derecede pahalı (PaintShop Pro, 100 $’dan az) veya birkaç yüz dolar (Adobe Photoshop) olabilir.

Benzer işlevlere sahip olacakları için bunlardan herhangi birini kullanabilirsiniz, ancak bazıları o kadar kapsamlıdır ki, her özelliği asla kullanamazsınız. Bir noktada diğer tasarımcılarla proje alışverişi yapmanız gerekiyorsa, hangi araçları kullandıklarını öğrenmelisiniz. Düzenleyicilerin tümü bitmiş projeleri standart dosya biçimlerine dışa aktarabilir, ancak her düzenleyici devam eden projeleri kendi özel biçiminde kaydeder.

İnternetteki görüntülerin çoğu telif hakkına sahiptir, bu nedenle kullanmadan önce dosyanın lisansını kontrol etmek daha iyidir. Pixabay gibi siteler CC0 lisansı altında görüntüler sağlar, böylece bunları ticari kullanım için değişiklikle bile kullanabilir, düzenleyebilir ve yayınlayabilirsiniz.

Medya editörleri

Web sitenize video veya ses eklemek istiyorsanız, çevrimiçi hizmetleri (örneğin YouTube, Vimeo veya Dailymotion) kullanabilir veya kendi videolarınızı ekleyebilirsiniz (bant genişliği maliyetleri için aşağıya bakın).

Ses dosyaları için, ücretsiz yazılım bulabilirsiniz (AudacityWavosaur) veya birkaç yüz dolara kadar ödeyebilirsiniz (Sony Sound ForgeAdobe Audition). Aynı şekilde, video düzenleme yazılımları da ücretsiz olabilir (PiTiViOpenShot Linux, iMovie Mac), 100 $’dan az (Adobe Premiere Elements) veya birkaç yüz dolar (Adobe Premiere ProAvid Media ComposerFinal Cut Pro) olabilir. Dijital kameranızla aldığınız yazılım da tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilir.

Yayımlama araçları

Ayrıca sabit sürücünüzden uzak bir web sunucusuna dosya yüklemenin bir yoluna da ihtiyacınız var. Bunu yapmak için (S)FTP clientRSync, veya Git/GitHub gibi bir yayımlama aracı kullanmalısınız. 

Her işletim sistemi, dosya yöneticisinin bir parçası olarak bir (S)FTP istemcisi içerir. Windows Gezgini, Nautilus (ortak bir Linux dosya yöneticisi) ve Mac Finder bu işlevselliği içerir. Ancak, insanlar genellikle yerel veya uzak dizinleri yan yana görüntülemek ve sunucu parolalarını depolamak için özel (S)FTP istemcilerini seçer.

Bir (S)FTP istemcisi yüklemek istiyorsanız, güvenilir ve ücretsiz seçeneklerden bazıları şunlar olabilir: örneğin, Filezilla tüm platformlar için, WinSCP Windows için, Cyberduck Mac veya Windows için. Daha fazlası için Wikipedia makalesine bakabilirsiniz.

FTP, doğası gereği güvensiz olduğundan, bugünlerde uğraşacağınız çoğu barındırma sitesinin varsayılan olarak sunacağı güvenli, şifrelenmiş FTP sürümü olan SFTP’yi veya SSH üzerinden Rsync gibi başka bir güvenli çözümü kullandığınızdan emin olmalısınız.

Tarayıcı

Zaten bir tarayıcınız var veya ücretsiz olarak alabilirsiniz. Gerekirse Firefox’ı buradan indirin veya Google Chrome buradan.

Web erişimi

Bilgisayar / modem

Bir bilgisayara ihtiyacınız var. Maliyetler, bütçenize ve yaşadığınız yere bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Sade bir web sitesi yayımlamak için, giriş düzeyinin oldukça altında, bir düzenleyiciyi başlatabilen temel bir bilgisayara ve bir Web tarayıcısına ihtiyacınız var.

Tabii ki, karmaşık tasarımlar üretmek, fotoğraflara rötuş yapmak veya ses ve video dosyaları üretmek istiyorsanız daha ciddi bir bilgisayara ihtiyacınız olacak.

İçeriği uzak bir sunucuya yüklemeniz de gerekir (aşağıda Barındırma bölümüne bakın), bu nedenle bir modeme de ihtiyacınız var. ISS’niz size ayda birkaç dolara internet bağlantısı kiralayabilir, ancak bütçeniz konumunuza bağlı olarak değişebilir.

ISS erişimi

Yeterli bant genişliğine sahip olduğundan emin olun:

  • Düşük bant genişliği erişimi ‘basit’ bir web sitesini desteklemek için yeterli olabilir: makul boyutta görüntüler, metinler, bazı CSS ve JavaScriptler. Bu muhtemelen modemin ücreti de dahil olmak üzere size standart bir ücrete mal olacak.
  • Öte yandan, yüzlerce dosya içeren daha gelişmiş bir web sitesi istiyorsanız veya ağır video/ses dosyalarını doğrudan web sunucunuzdan teslim etmek istiyorsanız, kablo veya fiber erişim gibi yüksek bant genişliğine sahip bir bağlantıya ihtiyacınız olacaktır.

Hosting – Web barındırma

Bant genişliğini anlama

Barındırma sağlayıcıları, web sitenizin ne kadar bant genişliği tükettiğine göre sizden ücret alır. Bu, belirli bir süre içinde içeriğinize kaç kişinin ve Web tarama robotlarının eriştiğine ve içeriğinizin ne kadar sunucu alanı kapladığına bağlıdır. Bu nedenle insanlar videolarını genellikle YouTube, Dailymotion ve Vimeo gibi özel hizmetlerde saklarlar. Örneğin, sağlayıcınızın “makul” bant genişliği kullanımı için günde birkaç bin ziyaretçiye kadar içeren bir planı olabilir. Ancak, bu bir barındırma sağlayıcısından diğerine farklı tanımlandığı için dikkatli olun. Genel bir kural olarak, güvenilir, ücretli, kişisel barındırmanın ayda yaklaşık on ila on beş dolara mal olabileceğini kabul edin.

“Sınırsız” bant genişliği diye bir şey olmadığını unutmayın. Çok miktarda bant genişliği tüketirseniz, büyük miktarda para ödemeyi bekleyin.

Etki alanı adları

Alan adınız bir alan adı sağlayıcısı (kayıt şirketi) aracılığıyla satın alınmalıdır. Barındırma sağlayıcınız da bir kayıt şirketi olabilir. Alan adı genellikle yılda 5-15 $ ‘a mal olur. Bu maliyet şuna bağlı olarak değişir:

  • Yerel yükümlülükler: Farklı ülkeler farklı fiyatlar belirlediğinden, bazı ülkenin üst düzey alan adları daha maliyetlidir.
  • Alan adıyla ilişkili hizmetler: Bazı kayıt şirketleri, posta adresinizi ve e-posta adresinizi kendi adreslerinin arkasına gizleyerek spam koruması sağlar: posta adresi kayıt şirketiyle ilgilenerek sağlanabilir ve e-posta adresiniz kayıt şirketinizin takma adıyla gizlenebilir.

Devam etmeden önce alan adı ile makalemize göz atmak isteyebilirsiniz.

Ücretsiz barındırma ve ücretli barındırma

Bu kadar çok ücretsiz hizmet varken neden barındırma için ödeme yapmalıyım diye sorabilirsiniz.

  • Ödediğin zaman daha fazla özgürlüğe sahipsin. Web siteniz sizindir ve bir barındırma sağlayıcısından diğerine sorunsuz bir şekilde geçiş yapabilirsiniz.
  • Ücretsiz barındırma sağlayıcıları, içeriğinize kontrolünüzün ötesinde reklam ekleyebilir.

Dosyalarınızı kolayca taşımak mümkün olduğundan ve çalışma süresi çoğu ücretli site tarafından garanti edilirken, ücretsiz barındırmaya güvenmek yerine ücretli barındırmaya gitmek daha iyidir. Çoğu barındırma sağlayıcısı size başlangıçta büyük bir indirim verir.

Profesyonel web sitesi ajansları ve barındırma

Profesyonel bir web sitesi istiyorsanız, muhtemelen bir web ajansının sizin için yapmasını isteyeceksiniz. Burada, maliyetler aşağıdakiler gibi birden fazla faktöre bağlıdır:

  • Bu birkaç sayfa metin içeren basit bir web sitesi mi? Ya da daha karmaşık, bin sayfalık bir web sitesi?
  • Düzenli olarak güncellemek ister misiniz? Yoksa statik bir web sitesi mi olacak?
  • Web sitesi içerik toplamak için şirketinizin IT yapısına bağlanmalı mı (örneğin, dahili veriler)?
  • O anın modası olan yeni özellikler ister misiniz?
  • Kullanıcı hikayelerini düşünmek veya karmaşık UX sorunlarını çözmek için ajansa ihtiyacınız olacak mı? Örneğin, kullanıcılarla etkileşim kurmak için bir strateji oluşturma veya çeşitli fikirler arasında bir çözüm seçmek için A/B testi

… ve barındırma için:

  • Sunucunuzun çalışması durumunda yedek sunucular istiyor musunuz?
  • %95 güvenilirlik yeterli mi, yoksa profesyonel, 24 saat hizmete mi ihtiyacınız var?
  • Yüksek profilli, ultra duyarlı özel sunucular mı istiyorsunuz, yoksa daha yavaş ve paylaşılan bir makineyle başa çıkabilir misiniz?

Bu soruları nasıl yanıtladığınıza bağlı olarak, siteniz binlerce ila yüz binlerce dolara mal olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top