Web sayfası geliştirmeye başlamak, sizi web geliştirmenin pratiklikleriyle tanıştıracak kısa bir seridir. Basit bir web sayfası oluşturmak ve kendi basit kodunuzu yayınlamak için ihtiyacınız olan araçları kuracaksınız.
İlk web sitenizin hikayesi
Profesyonel bir web sitesi oluşturmak çok fazla iş ister, bu nedenle web geliştirmede yeniyseniz, küçük bir başlangıç yapmanızı teşvik ederiz. Hemen başka bir Facebook oluşturamasanızda, kendi basit web sitenizi yapmak zor değildir. Bu yüzden oradan başlayacağız.
Aşağıda listelenen makaleler üzerinde çalışarak, sıfırdan ilk web sayfanızı çevrimiçi hale getirmenize gideceksiniz. Yolculuğumuza başlayalım!
Temel yazılım yükleme
Bir web sitesi oluşturmak için araçlar söz konusu olduğunda, seçecek çok şey vardır. Yeni başlıyorsanız, kod düzenleyicileri, kütüphaneler ve test araçları dizisi tarafından karıştırılabilirsiniz. Temel yazılımları yükleme makalesinde, bazı temel ihtiyacınız olan yazılımları nasıl yükleyeceğinizi adım adım göstereceğiz.
Web siteniz nasıl görünecek?
Web sitenizin kodunu yazmaya başlamadan önce planlamalısınız. Hangi bilgileri sunacaksınız? Hangi yazı tiplerini ve renkleri tercih edeceksiniz? Web siteniz nasıl görünecek? Sitenizin içeriğini ve tasarımını planlamak için izleyebileceğiniz basit bir yöntemi özetleyeceğiz.
Dosyalarla ilgilenme
Bir web sitesi birçok dosyadan oluşur: metin içeriği, kod, stil tabloları, medya içeriği vb. Bir web sitesi oluştururken, bu dosyaları mantıklı bir yapıda birleştirmeniz ve bunların birbirleriyle konuşabildiğinden emin olmanız gerekir. Dosyalarla uğraşmak, web siteniz için nasıl mantıklı bir dosya yapısı kurulacağını ve hangi sorunlara dikkat edilmesi gerektiğini açıklar.
HTML temelleri
Köprü Metni Biçimlendirme Dili (HTML), web içeriğinizi yapılandırmak ve ona anlam ve amaç vermek için kullandığınız koddur. Örneğin, içeriğim bir paragraf halinde mi yoksa listesi şeklinde mi görünmeli? Sayfama eklenen resimler var mı? Veri tablom var mı? HTML temelleri sizi bunaltmadan HTML’yi tanıtmak için yeterli bilgi sağlar.
CSS temelleri
Stil Sayfaları (CSS), web sitenize stil vermek için kullandığınız koddur. Örneğin, metnin siyah mı yoksa kırmızı mı olmasını istiyorsunuz? Ekranda içerik nereye bastırılmalı? Web sitenizi süslemek için hangi arka plan resimleri ve renkleri kullanılmalıdır? CSS temelleri ile stile kısa bir başlangıç yapacağız.
JavaScript temel bilgileri
JavaScript, web sitenize etkileşimli özellikler eklemek için kullandığınız bir programlama dilidir. JS ile oyunlar, düğmelere basıldığında veya formlara veri girildiğinde gerçekleşen olaylar, dinamik stil efektleri, animasyon ve çok daha fazlası yapılabilir. JavaScript temelleri, bu heyecan verici dille neyin mümkün olduğu ve nasıl başlayacağınız hakkında size bir fikir verir.
Web sitenizi yayımlama
Kodu yazmayı ve web sitenizi oluşturan dosyaları düzenlemeyi bitirdikten sonra, insanların bulabilmesi için hepsini çevrimiçi hale getirmeniz gerekir. Web sitenizi yayınlamak, kodunuzu minimum çabayla çevrimiçi hale nasıl getireceğinizi açıklar.
Web nasıl çalışır?
En sevdiğiniz web sitesine erişdiğinizde, arka planda bilmediğiniz birçok karmaşık şey olur. Web’in nasıl çalıştığı, bilgisayarınızda bir web sayfasını görüntülediğinizde ne olacağını özetler.
Ayrıca bkz.
- Web Demystified: Web geliştirmeye yeni başlayanları hedefleyen web temellerini açıklayan harika bir video serisi. Oluşturan Jérémie Patonnier.
- Web ve web standartları: Bu makale Web’le ilgili bazı yararlı arka planları öğretir – nasıl ortaya çıktığı, web standart teknolojilerinin ne olduğu, birlikte nasıl çalıştıkları, “web geliştiriciliğinin” neden harika bir kariyer olduğu gibi.