koddla

Yazılımcıları bilgi ile güçlendirir.

Link-Bağlantı nedir?

Bu makalede, bağlantıların ne olduğunu ve neden önemli olduğunu ele alacağız.

Bu makalede anlatılanları daha iyi anlamak için önce İnternet nasıl çalışır ve Web sayfası, web sitesi, web sunucusu ve arama motoru arasındaki fark nedir? makalelerine bakmanızı tavsiye ederiz.

Özet

Genellikle bağlantılar olarak adlandırılan köprüler, Web’in arkasındaki temel bir kavramdır. Bağlantıların ne olduğunu açıklamak için Web mimarisinin temellerine geri dönmemiz gerekir.

1989’da, Web’in mucidi Tim Berners-Lee, Web’in üzerinde durduğu üç unsurdan bahsetti:

  1. URL, Web belgelerini izleyen bir adres sistemi
  2. HTTP, URL’leri verildiğinde belgeleri bulmak için bir aktarım protokolü
  3. HTML, katıştırılmış köprülere izin veren bir belge biçimi

Bu üç unsurda görebileceğiniz gibi, Web’deki her şey belgeler ve bunlara nasıl erişileceği etrafında döner. Web’in asıl amacı, metin belgelerine ulaşmak, okumak ve gezinmek için kolay bir yol sağlamaktı. O zamandan beri, Web, görüntülere, videolara ve ikili verilere erişim sağlamak için gelişti, ancak geliştirmeler bu üç unsuru neredeyse hiç değiştirmedi.

Web’den önce, belgelere erişmek ve birinden diğerine geçmek oldukça zordu. İnsan tarafından okunabilir olan URL’ler işleri biraz kolaylaştırdı, ancak bir belgeye erişmek istediğinizde uzun bir URL yazmak yine de zor bir işti. Köprülerin devrim yaptığı yer işte burası. Bağlantılar, herhangi bir metin dizesini bir URL ile ilişkilendirebilir.

Bağlantılar, altı çizili mavi metinler olarak çevresindeki metinden sıyrılır. Etkinleştirmek için bir bağlantıya dokunun veya tıklayın veya klavye kullanıyorsanız, bağlantı netleme yapılına kadar Sekme tuşuna basın ve Enter veya Ara Çubuğu’na basın.

Web sayfasındaki bir bağlantının temel görüntülenmesi ve efekti örneği

Bağlantılar, Web’i bu kadar kullanışlı ve başarılı kılan atılımdır. Bu makalenin devamında, çeşitli bağlantı türlerini ve modern Web tasarımına olan önemini ele alıyoruz.

Daha derin dalış

Dediğimiz gibi, bağlantı bir URL’ye bağlı bir metin dizesidir ve bir belgeden diğerine kolayca atlamaya izin vermek için bağlantıları kullanırız. Bununla birlikte, dikkate değer bazı nüanslar vardır:

İç bağlantı: Her iki web sayfasının da aynı web sitesine ait olduğu iki web sayfası arasındaki bağlantıya iç bağlantı denir. İç bağlantılar olmadan, web sitesi diye bir şey yoktur (tabii ki tek sayfalık bir web sitesi değilse).

Dış bağlantı: Web sayfanızdan başka birinin web sayfasına bağlantı. Web bir web sayfası ağı olduğundan, dış bağlantılar olmadan Web yoktur. Web sayfanız aracılığıyla kullanılabilen içeriğin yanı sıra bilgi sağlamak için harici bağlantıları kullanın.

Gelen bağlantılar: Başka birinin web sayfasından sitenize bağlantı. Dış bağlantının tam tersi. Birisi sitenize bağlandığında geri bağlantı vermeniz gerekmez.

Bir web sitesi oluştururken, sitenizi kullanılabilir hale getirmek için dahili bağlantılara odaklanın. Çok fazla bağlantıya sahip olmakla çok az bağlantı arasında iyi bir denge bulun. Başka bir makalede web sitesi gezinti çubukları tasarlamaktan bahsedeceğiz, ancak kural olarak, yeni bir web sayfası eklediğinizde, diğer sayfalarınızdan en az birinin bu yeni sayfaya bağlandığından emin olun. Öte yandan, sitenizde yaklaşık on sayfadan fazla sayfa varsa, diğer tüm sayfalardan her sayfaya bağlantı vermek de doğru değildir.

Başlangıçta harici ve gelen bağlantılar hakkında endişelenmenize gerek yok, ancak arama motorlarının sitenizi bulmasını istiyorsanız bunlar çok önemlidir (daha fazla ayrıntı için aşağıya bakın).

Çapa

Çoğu bağlantı iki web sayfasını birbirine bağlar. Çapalar bir belgenin iki bölümünü birbirine bağlar. Bir bağlantının işaret ettiği bağlantıyı takip ettiğinizde, tarayıcınız yeni bir belge yüklemek yerine geçerli belgenin başka bir bölümüne atlar. Bununla beraber, çapalar da diğer bağlantılarla aynı şekilde yapılır ve kullanılır.

Web sayfasındaki bir bağlantının temel görüntüsü ve efekti örneği

Bağlantılar hem kullanıcılar hem de arama motorları için önemlidir. Arama motorları bir web sayfasını her taradıklarında, web sayfasında bulunan bağlantıları izleyerek web sitesini dizine alırlar. Arama motorları yalnızca web sitesinin çeşitli sayfalarını keşfetmek için bağlantıları takip etmekle kalmaz, aynı zamanda hedef web sayfasına ulaşmak için hangi arama sorgularının uygun olduğunu belirlemek için bağlantının görünür metnini de kullanır.

Bağlantılar, bir arama motorunu sitenize ne kadar kolay bağlayacağını etkiler. Sorun şu ki, arama motorlarının faaliyetlerini ölçmek zor. Şirketler doğal olarak sitelerinin arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını isterler. Arama motorlarının bir sitenin sıralamasını nasıl belirlediği hakkında aşağıdakileri biliyoruz:

  • Bir bağlantının görünür metni, belirli bir URL’yi hangi arama sorgularının bulacağını etkiler.
  • Bir web sayfası ne kadar çok gelen bağlantıyla övünebilirse, arama sonuçlarında o kadar üst sıralarda yer alır.
  • Harici bağlantılar hem kaynak hem de hedef web sayfalarının arama sıralamasını etkiler, ancak ne kadar etkili olduğu belirsizdir.

SEO (arama motoru optimizasyonu), web sitelerinin arama sonuçlarında üst sıralarda yer alması için yapılan çalışmadır. Bir web sitesinin bağlantı kullanımını iyileştirmek yararlı bir SEO tekniğidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top